top of page

Topkopzorgen – Coaching? Niet voor doetjes.


Ik? Een coach nodig? Pardon? Doe normaal! Dat is de vertaling van de non-verbale reactie die ik regelmatig krijg als het onderwerp coaching ter sprake komt. Je kent ze wel, mensen die vinden dat er iets aan de mensen in hun team of organisatie moet gebeuren. Ze doen het namelijk niet goed, die mensen, en als een coach daarbij kan helpen dan is dat een goed plan. Maar zij zelf? Een coach? No way! Want hen mankeert toch niks?!

Dat is natuurlijk helemaal waar. Er is niks mis met die mensen. Er is trouwens ook niks mis met de teamleden. Dat is het uitgangspunt van de coach. Niemand is ziek, er hoeft niemand gerepareerd te worden. Coaching is geen therapie. Het gaat er niet om uit te zoeken wat er mis is en wie daarvoor verantwoordelijk is. Dat is voor een coach niet interessant. Veel interessanter is hoe iemand zijn problemen (of hoe het ook wil noemen) “doet” of hoe teamleden met elkaar een probleem in stand houden. Voor de duidelijkheid: in het laatste geval is de klager die vindt dat anderen moeten veranderen zelf onderdeel van het probleem. Niet meedoen aan (team) coaching zou in dat geval dus op zijn zachtst gezegd onhandig zijn.

Coaching gaat over bewustwording van (ineffectief) gedrag en over het aanleren van gewenst gedrag. Dat kan diep gaan, bijvoorbeeld als blijkt dat iemand (onbewust) sterk beperkende overtuigingen heeft. Wat coaches doen is mensen, teams & organisaties helpen hun eigen grenzen (sneller) te doorbreken en zo nieuwe, liefst onverwacht goede resultaten te boeken. Het doorbreken van je eigen grenzen is confronterend. Het is niet makkelijk om te erkennen dat je in sommige situaties ineffectief handelt. Het is zeker niet eenvoudig om daar tijdens een groepsproces achter te komen. Het is ook niet altijd fijn om erachter te komen wat het dan is dat je tegenhoudt. Dat vraagt om acceptatie. Acceptatie van je eigen kwetsbaarheid, van jezelf en dat vergt moed. Coaching is dus absoluut niet voor doetjes.

Sterker, coaching is voor wie echt iets wil doen aan zijn of haar ambitie, situatie, interactie. Niet voor niets zie je dat bijna alle mensen die op topniveau werken, of dat nu in de sport, het entertainment of het bedrijfsleven is, gebruik maken van coaches die hen helpen hun volgende niveau sneller te bereiken.

Coaching is er dus voor wie verder wil. Met zichzelf, met het team, met de hele organisatie.

Wil jij ook verder dan je nu bent? Zoek dan een goede coach, die kan je groeiproces in een stroomversnelling brengen. En dat loont, altijd. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact op. Mooie dag!


In het spotlicht