Topkopzorgen: deel vier - 2 op de 5 leiders ligt er binnen 18 maanden uit – politiek

Uit onderzoek bleek jaren terug al dat 40% van nieuwe leiders binnen 18 maanden wordt ontslagen of ontslag neemt. Dit percentage lijkt met de jaren eerder gestegen dan gedaald. Belangrijkste redenen:

  • Het lukt leiders niet om een culturele fit te creëren (75%)

  • Het lukt niet goed teamwork te bereiken met personeel en gelijken (52%)

  • Het is de leiders onvoldoende duidelijk wat hun superieuren verwachten (33%)

  • Ze ontberen de interne politieke handigheid (25%)

  • Er is geen proces voorhanden om de leiders goed in te werken (22%)

Na de culturele fit, teamwork en verwachtingen in de vorige artikelen gaat dit stuk over politiek.

4. Leiders ontberen de politieke handigheid

Vaak zijn de vaardigheden die je inzette om de gewilde positie te bereiken niet voldoende om jezelf op die positie ook te handhaven. Politieke handigheid kan een probleem vormen als jij als leider niet over het juiste politieke gevoel beschikt, of nog niet gewend bent rekening te houden met politieke factoren. Ben jij altijd recht door zee en draag je het hart op de tong? Dan loop je in kringen waar het politieke spel wordt gespeeld het gevaar dat je ten onder gaat aan je eigen eerlijkheid. Daarom zijn een aantal van de volgende zaken van belang:

  • Los van het politieke gekonkel: leer anderen (nog beter) te beïnvloeden, er is een schatkist aan mogelijkheden.

  • Belangrijk: hoe ziet het speelveld eruit? Wie kom je daar allemaal tegen? Hoe staan zij tegenover jouw komst? Gaat het om medestanders, tegenstanders of zijn ze neutraal? Bepaal wie je in de peiling moet houden. Als je een sterk ontwikkelde intuïtie hebt, volg die dan.

  • Wat zijn de belangen van de spelers? Welke belangen heb jij? Verlies vooral je privébelang niet uit het oog.

  • Hoe is de macht verdeeld? Wie heeft welke machtsbronnen? Hoe is het met je eigen kracht en macht gesteld?

  • Je zult het spel mee moeten spelen als je jezelf wilt handhaven. De manier waarop je dat speelt is uiteraard aan jou. Maar wees niet naïef, een groot deel van de nieuwe leiders sneuvelt vanwege hun slechte gevoel voor interne politiek. Je bent dus gewaarschuwd. In dat opzicht: ik werd de toon op den duur goed zat en voelde de verzuring tijdens het lezen toeslaan, maar als je een goed beeld wilt krijgen van het interne politieke spel en wat daar allemaal gebeurt, dan is “Hoe word ik een rat” van Joep Schrijvers (managementboek van het jaar 2003, nog altijd actueel) een aanrader.

Tot slot: bedenk dat dit maar één van de redenen is waarom 40% van het nieuwe leiderschap faalt. Er is grote kans dat je meer dan genoeg aan je hoofd hebt om ook nog eens hiermee bezig te zijn. Toch is het essentieel dat je je goed bewust bent van de heersende interne politieke praktijk én dat je het spel meespeelt. Is het ingewikkeld? Dan kan een goede (executive) coach in dit proces zeer goede steun bieden. En dat loont. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact op. Mooie dag!

#bedrijfspolitiek #leiderschap #executivecoaching #beïnvloeding #communicatie

In het spotlicht
Recente berichten