top of page

Topkopzorgen: deel twee - 2 op de 5 leiders ligt er binnen 18 maanden uit – teamwork


Uit onderzoek bleek jaren terug al dat 40% van nieuwe leiders binnen 18 maanden wordt ontslagen of ontslag neemt. Dit percentage lijkt met de jaren eerder gestegen dan gedaald. Belangrijkste redenen:

  • Het lukt leiders niet om een culturele fit te creëren (75%)

  • Het lukt niet goed teamwork te bereiken met personeel en gelijken (52%)

  • Het is de leiders (onvoldoende) onduidelijk wat hun superieuren verwachten (33%)

  • Ze ontberen de interne politieke handigheid (25%)

  • Er is geen proces voorhanden om de leiders goed in te werken (22%)

Na de culturele fit in het vorige artikel gaat dit stuk over teamwork.

2. Het lukt leiders niet goed teamwork te bereiken met personeel en gelijken

Als nieuwe leider lig je onder het vergrootglas. Mensen zullen zeer kritisch naar jou en je handelingen kijken. Net als jij willen zij weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Mogelijk waren er anderen die jouw baan ook graag hadden gehad, dus ga er vanuit dat het politieke spel ook gespeeld moet worden.

De manier waarop jij met jouw team acteert straalt af op de rest van de organisatie. Het is dus van wezenlijk belang dat je daar begint te werken aan een goede samenwerking.

  1. Teams raken uit balans als de samenstelling verstoord raakt. Dat houdt in dat jouw komst in het team weliswaar heel verwachtingsvol en positief kan zijn, maar ook dat je met je team op zoek moet naar nieuw evenwicht. Volgens de fasen van Tuckman komt het team met jouw aantreden in de 1e fase van volwassenheid, de zogenaamde “forming” fase. Het belangrijkste is dat in deze fase vertrouwen wordt bereikt en geborgd. In deze fase zijn er do’s en don’ts, zorg dat je die kent. Hetzelfde geldt voor de volgende fasen (storming, norming, performing).

  2. Daarnaast is het belangrijk dat je het team zelf goed in kaart brengt: hoe zijn de taken verdeeld? Welke kaders zijn er voor het team? Hoe is het gesteld met de capaciteiten van de teamleden? Hoe zitten de teamleden persoonlijk in de situatie? Vallen er gaten? Is er voldoende diversiteit? Hoe is de atmosfeer in de groep? Wat gebeurt er “onder water”?

  3. Werk vanuit waardering, sluit aan op wat mensen belangrijk vinden en probeer van daaruit invloed uit te oefenen. Communiceer positief.

  4. Ook hier geldt qua leiderschap: luister naar anderen voordat je zelf het woord neemt. Geef mensen ruimte, faciliteer ze in het bereiken van hun doelen. Stimuleer initiatieven, creëer eigenaarschap, wees kwetsbaar.

  5. Zorg ervoor dat je team uit intrinsiek gemotiveerde toppers bestaat. Kijk hoe teamleden die dat niet lijken te zijn, dit wel kunnen worden. Als dat ook niet lukt, verander dan de samenstelling van je team. Handel dan snel, zorgvuldig en adequaat. Realiseer je dat je team opnieuw in fase 1 terechtkomt.

Tot slot: bedenk dat dit maar één van de redenen is waarom 40% van het nieuwe leiderschap faalt. Er is grote kans dat je meer dan genoeg aan je hoofd hebt om ook nog eens hiermee bezig te zijn. Toch is het essentieel dat je team goed gaat draaien en eenheid uitstraalt. Een goede (executive of team) coach kan in dit proces zeer goede steun bieden. En dat loont. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact op. Mooie dag!

#leiderschapexecutivecoaching #executivecoaching #teamwork #teambuilding #samenwerking #positivepsychology

In het spotlicht