top of page

Topkopzorgen: onbedoelde slapstick

Weet je wat leuk is? Je opvolger het bos in sturen. Ben je CEO, Ondernemer of Manager die een stap terug wil doen, of krijg je juist meer op je bord, waardoor je op zoek bent naar opvolging of assistentie? Dan is dit geknipt voor jou! Het is echt leuk, let maar op.

Eerst doe je je uiterste best om de juiste persoon voor de positie te krijgen: met een zorgvuldige selectie, referentie-onderzoek, assessment en diepte-interviews. Dan ga je aan de slag. Je laat de opvolger starten en geeft alle ruimte en vertrouwen. Je juicht acties toe, klapt voor de quick-wins en hangt wat “low hanging fruit” zo low neer dat je opvolger bijna moet bukken om het te plukken. Als de opvolger eenmaal denkt stevig in het zadel te zitten sla je toe. Weet je hoe?

Je kunt beginnen hem (of haar, dat kan uiteraard net zo goed) te ontregelen door hem bij herhaling op het hart te drukken dat jij de dingen toch wel heel anders deed. Tien tegen één dat hij daar op den duur moe en als je geluk hebt onzeker van wordt. Tof hè?

Verder hoef je alleen maar te wachten, want het is bijna een wet van Meden en Perzen dat opvolgers nieuwe inzichten hebben, hun stempel willen drukken en zaken willen veranderen. In wensdenken uitgedrukt “de status quo uitdagen” (briljant als je hem daartoe eerder hebt uitgenodigd, haha.) Het is bijna net zo’n wetmatigheid dat er altijd mensen zijn die grote moeite hebben met veranderingen.

Het wachten is op mensen die hun beklag komen doen als ze hun zin niet krijgen van je opvolger. Vooral op de level-skippers, die hem gewoon overslaan in de communicatie, kun je goed bouwen. De truc is om die mensen te geven wat ze willen en dan te kijken hoe je opvolger daarmee dealt. Als hij je confronteert

zeg je gewoon dat je niet wist hoe het zat en dat je het goed bedoelde. Sorry, zand erover, zullen we doorgaan? Wel met een stalen gezicht, anders val je door de mand.

Helemaal een goeie is de klant die klaagt dat hij niet op tijd beleverd zal worden. Dit is perfect als dat komt door een grote vis die je opvolger denkt binnen te halen en die daarom eventjes voorrang krijgt boven de andere, veel kleinere klant. Wat je dan doet: je raast door je bedrijf heen en dwingt je mensen alles om te gooien, zodat de klagende klant op tijd wordt bediend en de grote vis niet. Fantastisch! Ik beloof je een spektakelstuk als je opvolger er lucht van krijgt.

Goed. Dit is overdreven. Dit gebeurt natuurlijk nooit, zou je denken. Geen CEO, ondernemer of manager die zijn bedrijf of afdeling zo te grabbel gooit, die het nieuwe leiderschap zo ondermijnt, die de gang van zaken, goede interne en externe relaties, rust en algehele atmosfeer zo in gevaar wil brengen. Dat is waar. Niemand wil dat. En toch gebeurt het. Met de beste intenties.

Waarom? Omdat loslaten ook voor doorgewinterde ondernemers en leiders niet makkelijk is. Niet loslaten kan dus tot grote problemen leiden. Maar geen zorgen: een goede executive coach kan je helpen op een goede manier los te laten bij het aanstellen van nieuw leiderschap, maar ook bij fusies en overnames. En dat loont. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact op. Mooie dag!

#business #executivecoaching #leiderschap #management #loslaten #opvolging

In het spotlicht