top of page

Topkopzorgen: van slecht leiderschap en weglopend personeel

‘Goed personeel loopt weg door slecht leiderschap’ kopte het artikel van Irene van Gent en Alex Klein in PW aan het begin van deze zomer.

Hun standpunt is duidelijk en waar: in tijden van krapte op de arbeidsmarkt helpt het niet als je “slecht leiderschap” toont. Overigens helpt slecht leiderschap in andere tijden ook niet: het remt de ontwikkeling en voortgang in je bedrijf hoe dan ook af.

Goede medewerkers vertrekken dus sneller en nieuwe krachten zijn moeilijk te binden. Daarnaast stellen zij dat slecht personeel eigenlijk niet bestaat. Hoe zit dat met een manager die slecht leiderschap toont? Is dat goed personeel? Laten we het erop houden dat personeel dat niet meer op zijn plaats is in de organisatie wel degelijk bestaat. Dat kan met leiderschap te maken hebben en dat kan met de personen zelf van doen hebben. Het is zaak te zorgen dat je leiderschap niet de oorzaak is. Als je dat bereikt dan zal je merken dat je ook de goede weg vindt om met de persoonlijke kant van je “slechte” personeel om te gaan.

Van Gent en Klein geven aan hoe het wel moet en geven ook nog een checklist mee zodat je zelf kunt toetsen hoe het met je leiderschap staat. Heel mooi allemaal en een mooie eerste stap naar verbetering. (Tip: jij denkt waarschijnlijk anders over jouw leiderschap dan je personeel, dus laat je personeel eens dezelfde checklist doorlopen!) Alleen een eerste stap, want je kunt ontdekken waar het aan schort en wat je dan moet veranderen, maar die verandering zelf is doorgaans zo makkelijk nog niet.

Dus: hoe doe je dat eigenlijk, vertrouwen geven, ruimte bieden, mensen betrekken, ontwikkeling faciliteren? Vaak druist dit in tegen bepaalde ideeën en gevoelens die je zelf hebt over de manier waarop jouw bedrijf of jouw team moet worden gerund. Je bent niet anders dan je huidige stijl gewend, je hebt het altijd zo gedaan, je hebt overtuigingen die de verandering in de weg zitten, je vindt het lastig om verantwoordelijkheid ook écht bij anderen te leggen, het kost je teveel tijd als je van alles met anderen moet gaan overleggen, je verliest grip op de gang van zaken, jij weet als geen ander hoe het bedrijf in elkaar steekt, en zo zijn er nog wel wat (drog)redenen aan te voeren.

Punt is dat (leiderschap) veranderen een proces is van bewustwording, inzicht, kennis opdoen, nieuw gedrag ontwikkelen, bijstellen, verankeren. Een proces dat vaak niet in je eentje lukt omdat jij zelf je blinde vlekken niet ziet of omdat er niemand is die je wijst op jouw aandeel in problematiek.

Veel leiders reflecteren niet zo veel op hun eigen gedrag en ik zie nogal eens leiders die van hun directe omgeving geen eerlijke feedback hoeven te verwachten. Mensen die dicht op zo’n leider zitten kijken wel uit, het is toch “de baas”. In het slechtste geval is ja-knikken, nee denken en doen het devies. De leider raakt daardoor geïsoleerd en zal steeds inefficiënter worden.

Niet getreurd: een goede executive coach kan je helpen het juiste leiderschap te ontwikkelen én te verspreiden in je organisatie. En dat loont. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact op. Mooie dag!

#leiderschap #management #executivecoaching #business