top of page

Boeken: Meesterlijk Coachen - Robert Hargrove

In de derde editie van het boek Meesterlijk Coachen – de executive coach als kritische initiator van cultuurveranderingen, draagt Robert Hargrove een eenvoudige boodschap uit: de snelste en beste manier om leiders te leren excelleren is door ze hun “onmogelijke toekomst” te laten najagen. De lat wordt zo hoog gelegd dat de enige manier om dat doel te bereiken gaat via transformatie naar nieuw leiderschap. Het resultaat is daarmee dat de executive (en de organisatie die hij of zij leidt) zichzelf herontdekt en vernieuwt én dat er grote zakelijke resultaten worden bereikt, waarmee er ook een link wordt gelegd tussen de coaching zelf en de “return on investment”.

Het boek geldt als een standaardwerk binnen het coachvak en Hargrove zelf is een (internationaal) vooraanstaand coach op het gebied van leiderschapsontwikkeling.

Hargrove biedt een opzet die uit twaalf maandelijkse gesprekken bestaat, logisch opgebouwd uiteraard gericht op de te bereiken onmogelijke toekomst. Vervolgens vind je nog een aantal “masterclasses” over diverse onderwerpen, die gaan van “hoe krijg ik meer creativiteit in mijn organisatie” naar “het coachen van executives van kleine bedrijven” tot “hoe start ik een succesvolle coachpraktijk”.

De stijl waarin het boek is geschreven – of vertaald - wordt waarschijnlijk niet door iedereen gewaardeerd: Hargrove laat zich niet van zijn meest bescheiden kant zien, noemt zichzelf met gemak een goeroe en komt in sommige gevallen wat overassertief uit de hoek. Ik moest zelf in ieder geval even wennen aan de spierballentaal die nu en dan wordt gebruikt. Daarnaast vond ik de stijl verder nogal taai: er zijn veel beter leesbare boeken over (executive) coaching.

Tegelijk heeft Hargrove volgens mij in de kern van zijn verhaal gelijk en biedt hij met dit boek een schat aan tools, tips en inzichten voor wie met executives wil werken.

#executivecoaching #performance #transformatie #leiderschap

In het spotlicht