top of page

Boeken: Scaling up - How a few companies make it… and why the rest don’t – Verne Harnish

Onlangs werd ik in de Rotterdam Science Tower op dit boek gewezen door groeiondernemer Kees de Jong, die ook het voorwoord bij de Nederlandse vertaling (subtitel: de groeiformule) schreef. De Jong woonde ooit een lezing over Groeidynamica van Harnish bij – uitdagingen, fasen, valkuilen bij het groeien van ondernemingen – en kreeg het gevoel dat Harnish het over hem had, want hij hoorde hem vertellen over elke fout die hij had gemaakt. Het enthousiasme van De Jong werkte zo aanstekelijk dat ik het boek terplekke bestelde. En ik moet zeggen: ook ik ben fan geworden.

Scaling up is de herziene en verder aangevulde versie van Harnish’ boek “Mastering The Rockefeller Habits”. Wat mij aanspreekt is de praktische aanpak van hoe je je bedrijf opzet. Harnish combineert de inzichten van diverse grote managementdenkers en presenteert een opzet die transparant en eenvoudig is.

De opbouw en volgorde zijn prettig: het eerste hoofdstuk geeft goed aan wat je in de rest van het boek kunt verwachten én is voldoende informatief om verder te willen. Ook de belangrijkste obstakels voor groei bedrijven (leiders, infrastructuur en marketing) komen hier aan bod. Bovendien kun je feitelijk dar beginnen waar je wilt, je komt vanzelf bij andere delen uit.

Vervolgens is de volgorde goed gekozen: mensen, strategie, uitvoering, cash. De boodschap is duidelijk, in navolging van Jim Collins stelt ook Harnish dat je eerst de juiste mensen (klanten, medewerkers, etc.) moet hebben en dan je strategie uitwerkt met die mensen. Dat vraagt om goed leiderschap, een goede vorming van je teams en op groei en binding gerichte managers.

De opbouw van je strategie wordt uitgewerkt via een kern, zeven lagen die je doorloopt om je strategie te verankeren en een “One Page Strategic Plan” voor overzicht en focus.

Harnish is overtuigd van leantechnieken in operationeel werk. In het deel uitvoering gaat hij vooral in op het belang van prioriteiten, de juiste gegevens en vergaderritme. In alle gevallen is de kern “minder = meer”. Beperk je prioriteiten, weet welke cijfers je nodig hebt om te sturen en beperk je tot die informatie. Beperk je vergaderingen tot waar ze voor bedoeld zijn en bewaak de tijd strak. Een goed voorbeeld is de “Daily Huddle”: niet langer dan 15 minuten, bespreek hierin alleen wat er gaande is, wat de dagelijkse cijfers zijn en welke knelpunten ieder teamlid vandaag ziet (oplossen nà de vergadering.)

Tenslotte is er het deel cash, waarin uiteengezet wordt waarom Cash King is, waarom de boekhouding de aandrijfmotor van winstgevendheid is en welke financiële instrumenten de belangrijkste zijn.

Het boek is doordrenkt met praktische voorbeelden van hoe bedrijven bepaalde zaken aanpakten. De verhalende manier van schrijven en de schatkamer aan bronnen – er wordt veelvuldig en enthousiast verwezen naar andere boeken en artikelen – maken dit boek tot een feestje van bedrijfsvoeringsvoer.

Voor wie eerst eens wil weten hoe die tools van Harnish eruit zien: ga naar www.scalingup.com en download de tools gratis.

#groei #leiderschap #strategie #lean

In het spotlicht