top of page

Executives: daag jezelf én je bedrijf echt uit! Waarom extreme doelen goed zijn.

De een heeft het over "Big Hairy Audacious Goals ®", de ander over je "Onmogelijke Toekomst" en de volgende noemt ze "Bizar Hoge Doelen" *. Allemaal stellen ze eigenlijk hetzelfde: zorg dat je doel zó ambitieus is dat je het onderste uit de kan moet halen om het ook te bereiken. Doelen waar je U tegen zegt dus. Ik ben het met ze eens. Ik wens iedereen “onmogelijke” doelen toe.

Denk groot! Begin met die droom, niet met een slap aftreksel van een plan van een blauwdruk van wat ooit die droom was. Niet met een aangelengd doeltje dat in SMART vormpjes is gegoten en doodgeschreven, een doel waar niemand van opkijkt, nee, eerder zuchtend van zal denken “nou, vooruit dan maar, dat doel is wel haalbaar, laten we het maar doen dan”.

Stel een doel waar je stijl van achterover slaat, waar je hart sneller van gaat kloppen, en net zo belangrijk: waar ook het hart van je teamleden sneller van gaat kloppen. Een doel waarvan je directe omgeving geneigd is te denken: WOW! Dat is te gek én dat is bijna niet te doen.

Het is nog altijd een doel, dus natuurlijk moet het specifiek zijn en meetbaar en acceptabel en tijdgebonden, maar zorg dat je het realisme oprekt. Ga voorbij aan wat jij zomaar haalbaar acht, blijf bij je droom, laat die droom je kompas zijn. Denk ontwikkelgericht. Ga er vanuit dat jij en wie weet je team of je bedrijf moeten veranderen, wil je dit doel halen. Als je het doel haalt zonder die persoonlijke groei dan is je doel dus niet ambitieus genoeg geweest. En als je dat doel eenmaal hebt? Dan begint het pas.

Doel voor ogen? Kijk dan eens naar je mensen. Zijn ze stuk voor stuk gedreven toppers? Kun je ze om een boodschap sturen op hun vakgebied? Zou je weer gretig zijn om ze aan te nemen als ze nu bij je kwamen solliciteren? Ja? Wat ontbreekt er dan verder nog om ze mee te nemen op hun reis? Hoe ga jij ze (bege)leiden? Vergeet jezelf niet in dit proces, want jij bent onlosmakelijke verbonden met je team. Wat heb jij nodig om je doel te halen, wat ontbreekt er bij jou? Hoe kijkt jouw team eigenlijk tegen je aan? Wat zijn jouw blinde vlekken?

Werk samen met je mensen je strategie uit. Kauw het niet voor, maar zorg dat het hun strategie is. Geef ze ruimte, geef ze vrijheid, geef ze verantwoordelijkheid én stel ze aansprakelijk voor hun deel! Wees veeleisend maar help ze op hun pad.

En dan de uitvoering: zorg dat het eenvoudig blijft, minder is meer! Zorg voor duidelijkheid, transparantie en structuur. Zorg dat er maar één persoon aansprakelijk is voor een bepaald (deel)resultaat. Dien je mensen in hun missie. Wees een voorbeeld. Volg hun ontwikkeling en coach ze. Vraag wat zij nodig hebben, wat er voor hen ontbreekt, dat het verschil zou maken. Zorg dat zij ook hun mensen weer op die manier benaderen, leer ze anderen te leren. Erken hun problemen en faciliteer hun weg naar oplossingen.

Nu is dit niet heel makkelijk, maar dat is ook precies het idee. Toch is dit de snelste weg naar persoonlijke groei én naar geweldige resultaten. Een goede (executive) coach kan daarbij helpen. Meer weten? Feel free to contact me 😊

*Big Hairy Audacous Goals (BHAG): “Built to last: successful habits of visionary companies” - Jim Collins en Jerry Porras. De Onmogelijke Toekomst: “Meesterlijk Coachen: de executive coach als kritische initiator van cultuurveranderingen” - Robert Hargrove. Bizar Hoge Doelen: Ruben Klerkx 😉

#executivecoaching #transformatie #leiderschap #business #focus #performance

In het spotlicht