top of page

Boeken: No-Nonsense Coaching van Anne de Jong, of het Handboek voor de Coach


Toen ik klein was vond ik op zolder het Handboek voor de Soldaat, dat mijn vader had overgehouden aan zijn militaire dienstplicht. Het boek stond boordevol tips en instructies over allerhande situaties, een schat aan informatie voor tienjarige jongetjes met houten machinegeweren en muffe legerkleding van de dump. Zo leerde ik dat ik in het donker niet moest roken als ik ergens verscholen lag, want zo’n oplichtende sigaret was op 5 kilometer afstand nog zichtbaar, handig!

Inmiddels heb ik mijn militaire aspiraties ver achter me liggen, maar ik moest onwillekeurig aan dat Handboek voor de Soldaat denken bij het lezen van No-Nonsense Coaching van Anne de Jong.

Wat een fijn boek!

De Jong heeft haar (ruim twintig jaar) ervaring in dit boek samengebald tot een prettig leesbaar, concreet en vooral nuttig geheel. Nu eens niet de zoveelste “eigen” methode, maar een heel praktische leidraad, die op inderdaad no-nonsense wijze de kern van coaching blootlegt. In vier hoofdstukken worden (zelf)kennis en vaardigheden van de coach, de structuur van coachtrajecten en -gesprekken, basisstappen en -technieken in het coachproces én veel voorkomende thema’s behandeld. Dus geen academisch gebral, geen wollige verpakkingen, geen onnodig complexe stappenplannen, maar gewoon een praktisch en compleet boek over coachen. Rechttoe rechtaan verwoord en basaal, net een handboek.

Nu is coachen bovenal een contactsport. Goede opleiding en literatuur zijn voorwaarden, maar je moet het vooral doen en blijven doen wil je er blijvend goed in worden. Wat mij betreft kun je daarbij dit boek ook zien als Handboek voor de Coach.

Het is een van de beste basisboeken over coaching die ik de afgelopen 10 jaar heb gelezen, en zeker het meest praktische boek. Kortom: ik vind dit absoluut een waardevolle aanrader voor zowel beginnende als ervaren coaches.