top of page

Helweek? Waarom?!?

Zo. Ik heb net een Helweek afgerond. De week begint maandagochtend en eindigt zondagavond. 05:00 uur opstaan, 22:00 uur naar bed, behalve op donderdag, dan werk je de hele nacht door. Elke dag minstens één uur sporten. Gezond eten, dus geen snoep, geen alcohol. Geen social media tijdens je werk. Geen tv. In alles wat je doet, in elke rol die je door de dag speelt, je beste zelf zijn. Geloof mij: dat is een uitdaging. Alle regels van de Helweek vind je hier . Verder heeft elke dag een ander thema.

Voorbereiding

De aanloop is belangrijk, zorg dat je weet waaraan je begint. Aanrader is om het boek Helweek te lezen en een paar weken de tijd te nemen voor je eraan begint. Breng je leven in kaart. Ben je tevreden? Ben je je bewust van wie jij bent en van de impact die jij op je omgeving hebt? Weet je wat je wilt? En hoe vertaal je dat naar het hier en nu? Als je die voorbereiding goed aanpakt, heb je voordat je begint een concreet idee van waar je over (tien, vijf en) één jaar wilt staan en hoe je in de Helweek kan bijdragen aan dat doel. Ik heb anderhalve week de tijd genomen om (tussen de bedrijven door) mijn doelen te stellen, feedback te vragen, mijn gewoontes in kaart te brengen, te bedenken hoe ik dat sporten zou aanpakken en andere praktische zaken zou aanvliegen.

Maandag 23 januari – vaste gewoontes

Ik heb ze in kaart gebracht. De 1e is opstaan. Ik ben een snoozer, ik blijf net zo lang op snooze drukken en tegen mijn dame aanliggen tot ik haar of mezelf in de weg lig.

Vanochtend gaat de wekker en ik sta direct naast mijn bed. Na de workout ga ik rennen. Van de trainingen die je in de helweek doet, moeten er twee het liefst zo zwaar zijn dat het pijn doet. Ik gooi gelijk de beuk erin en tachtig minuten later strompel ik gesloopt ons huis weer binnen. Leuk hoor, zo’n Helweek, maar ik zou er geen gewoonte van maken. Met een glas water kijk ik het ochtendjournaal. Dat doe ik altijd. O ja, geen TV, was ik even vergeten. De rest gaat vanzelf en ik ben mijn beste ik, totdat mijn lijf alarm slaat over het tot dan toe ontbrekende ontbijt. Daar word ik narrig van maar gelukkig is dit eenvoudig op te lossen: eerder ontbijten. Ik ben als eerste op kantoor, weer een patroon doorbroken. Gedurende de dag betrap ik mezelf er meerdere malen op dat ik bezig ben mijn social media accounts te checken, sommige gewoontes zijn toch wel hardnekkig. Als ik thuiskom ben ik aardig afgedraaid. De avond gaat ontspannen voorbij en voor ik het weet is het 22:00 uur. Bedtijd.

Dinsdag 24 januari: focus en modus

Vandaag staat in het teken van doelgerichtheid en de gemoedstoestanden die daar het beste bij passen. Op een dag heb je diverse activiteiten in diverse rollen. Die activiteiten hebben ieder hun eigen doel en bij elk doel past een gemoedstoestand die voor jou optimaal is. Stel dat je eerst een uur gaat sporten en later een vergadering voorzit. Voor dat sporten zou het kunnen zijn dat je een gemoedstoestand wilt hebben die plezier, kracht en scherpte uitstraalt terwijl je bij het voorzitten van een vergadering juist rust, overwicht en scherpte wilt ervaren. Deze dag is erop gericht dat je bewust bezig bent met de rollen die je vervult en hoe je dat doet.

05:00 uur. Direct uit bed gesprongen, de workout (energiek, doelgericht, “beheerst” agressief) en duurloop gedaan (ontspannen, plezier, rust, fit). Weer nieuws gekeken, die hou ik erin. Coachgesprek (volledig op coachee gericht, alert, positief) gevoerd. Kantoor opgeruimd (oeps! Geen modus voorbereid: opruimen verloopt erbarmelijk traag.) Geluncht met gezin (ontspannen, aandachtig, vrolijk) en daarna klantgesprek gehad (alert, doelgericht, voorbereid, vriendelijk). Verder met opruimen (ging volslagen ruk). Om 18:00 afgemat naar huis. Avond vliegt voorbij.

Woensdag 25 januari: time management

De woensdag gaat over je jaarplan dat teruggebracht moet worden tot dagelijkse to-do-lijsten.

05:00 uur. Stante pede het bed uit en alles in vliegende vaart geregeld. Het sporten verliep lekker, dit was de 2e keer dat ik “kapot” zou gaan tijdens de training en dat is weer gelukt. De intensieve intervaltraining glibbert over een glad parcours, waardoor ik niet de tijden haal die ik wil, maar wel een aardige slapstickimpressie geef. Jammer dat niemand het ziet. Minpuntje: ik heb kou gevat.

Planning en To do-lijstjes: ik kom er (weer) achter dat ik te optimistisch ben als het om mijn eigen planning gaat. De dag verloopt moeizaam. ’s Middags ben ik thuis met de kinderen maar werk wel door, wat niet werkt en zeker niet mijn beste zelf naar boven brengt. ’s Avonds hebben we een feestelijke afsluiting van een project, wat gewoon werken betekent. Mijn compagnon Iwan en ik zijn in vorm. Helaas lig ik noodgedwongen pas om 23 uur op bed. Ik slaap slecht.

Donderdag 26 januari: uit je comfort zone

Dit is de zwaarste dag, want je moet de hele nacht doorhalen, niets uitstellen en aan het werk met die dingen waar je bang voor bent of die je altijd maar uitstelt.

05:00 uur. Het kost me 2 minuten om uit bed te komen. De verkoudheid is erger geworden. De workout gaat boven verwachting en de run is heerlijk. In de loop van de dag word ik echter steeds beroerder en kan me steeds slechter concentreren. Snot, slijm en tranen lopen continu mijn neus en ogen uit. Ik loop achterstand op. Als ik geen Helweek deed was ik naar huis gegaan en mijn bed ingedoken.

22:00 uur. Ik voel me ziek, maar moet nog door. Eigenlijk perfect, want dit is precies het type moeilijkheid waar zo’n Helweek goed voor is: je krijgt pijn aan je wil. Sommige klussen gaan prima. Andere, vooral die waarbij scherp moet worden nagedacht, skip ik omdat ze gewoonweg niet willen vlotten. Mijn humeur is goed, maar ik ben prikkelbaar. Ik vecht letterlijk tegen de slaap en om 05:00 uur ben ik nog altijd wakker. Joepie, ik mag gaan sporten.

Vrijdag: rust en herstel

05:00 uur. De dag staat in het teken van rust en herstel, maar daar begin je de dag echt niet mee, want je hebt niet geslapen. In plaats daarvan kleed ik me om, doe de workout en loop hard, wat serieus goed bevalt: ik word weer fris. Dat frisse gevoel verdwijnt echter snel en de rest van de dag blijft het knokken om wakker en enigszins gefocust te blijven. Ik voel me nog steeds ziek en alles gaat zeer moeizaam, de ontspanningsoefeningen ten spijt. In de namiddag krijgen we thuis iemand op bezoek. Terwijl zij praat vallen mijn ogen dicht. Lekker lullig. Ik ben blij als het eindelijk 22 uur is, dan mag ik m’n bed in.

Zaterdag: innerlijke dialoog

05:00 uur. “Hè? Nu al?” hoor ik mezelf zeggen voordat ik vrolijk (!) uit bed stap. In no time ren ik weer door de lege straten. Met gemak loop ik 13,5 kilometer. De wetenschap dat het er bijna op zit maakt dat ik me lekker en ontspannen voel. Vandaag zijn er nog wat klussen in huis en er staat familiebezoek op de planning. Vandaag is het de bedoeling dat je uitsluitend positief over jezelf denkt. Ha, daar ben ik goed in. De dag verloopt relaxed, en ik geniet echt van de dag en de mensen om mij heen. Als ik ’s avonds naar huis rijd slaat de vermoeidheid toe. Het is bijna tien uur. Terwijl mijn lijf naar bed verlangt komt mijn geest in opstand. Het is verdomme zaterdag, die week is bijna voorbij, het kwartje is gevallen, nu wil ik chillen op de bank of iets leuks doen of zo. In plaats daarvan ga ik naar bed. Nog voor ik het weet lig ik te pitten.

Zondag: breng je leven in kaart

05:00 uur. Voorlopig de laatste keer. Het regent buiten. Het sporten is weer lekker. Nadat ik heb gedoucht kruip ik nog even tegen mijn vrouw aan. In die ontspannen toestand laat ik de afgelopen week de revue passeren. Ik vond deze week goed om te doen, ben mezelf wel een paar keer tegengekomen. Het opstaan ging gemakkelijk. Het sporten viel mij 100 % mee, ging bijna vanzelf, de 7-minute-workouts waren een goede oplader voor het hardlopen, ik heb 71 km gerend. Die nacht doorhalen is inderdaad het zwaartepunt, die maakt de Helweek tot een zware opgaaf. Dat ik me daarbij ziek voelde maakte het alleen maar zwaarder. Ik heb evenwel een berg werk verzet. Voor mij zit de crux de volgende zaken:

  1. Een betere voorbereiding en planning maken mijn leven nog makkelijker.

  2. Ik heb nog altijd de neiging mezelf qua workload te overschatten.

  3. Het is niet moeilijk om zonder poespas op te staan. Ik ga mijn snooze-gewoonte aanpassen.

  4. Bewust bezig zijn met je focus en je modus leveren winst op, zowel kwantitatief als kwalitatief.

  5. Er zit veel meer in je dan je denkt, dat wist ik al, maar ik wil het toch even onderstrepen.

  6. Ik ben niet veranderd en zal in mijn kern niet veranderen, maar ik kan en ga mijn aanpak wel veranderen.

  7. Mijn leven zal veranderen als ik “6” ga doen, vooral in termen van bewustzijn. Keerzijde is dat als ik niets doe met deze ervaring, er ook niets zal veranderen.

Waar is zo’n Helweek nou goed voor? Het is een goede manier om je leven te overdenken, na te gaan wat er echt belangrijk voor je is én daar ook iets mee te doen. Het is absoluut een goede manier om jezelf te testen en je grenzen te verkennen. En voor iedereen die eigenlijk wel weet wat er moet veranderen, dat wel wil, maar daar niet aan toe komt: de Helweek is een geweldige reset.

Ik gun iedereen dan ook zijn eigen Helweek. Wil jij een Helweek doen? Lees het boek, bereid je voor, en geniet van de rit!

#veerkracht #mentaltraining #selftest

In het spotlicht
Recente berichten