top of page

Helweek? Waarom?!?

Zo. Ik heb net een Helweek afgerond. De week begint maandagochtend en eindigt zondagavond. 05:00 uur opstaan, 22:00 uur naar bed, behalve op donderdag, dan werk je de hele nacht door. Elke dag minstens één uur sporten. Gezond eten, dus geen snoep, geen alcohol. Geen social media tijdens je werk. Geen tv. In alles wat je doet, in elke rol die je door de dag speelt, je beste zelf zijn. Geloof mij: dat is een uitdaging. Alle regels van de Helweek vind je hier . Verder heeft elke dag een ander thema.

Voorbereiding

De aanloop is belangrijk, zorg dat je weet waaraan je begint. Aanrader is om het boek Helweek te lezen en een paar weken de tijd te nemen voor je eraan begint. Breng je leven in kaart. Ben je tevreden? Ben je je bewust van wie jij bent en van de impact die jij op je omgeving hebt? Weet je wat je wilt? En hoe vertaal je dat naar het hier en nu? Als je die voorbereiding goed aanpakt, heb je voordat je begint een concreet idee van waar je over (tien, vijf en) één jaar wilt staan en hoe je in de Helweek kan bijdragen aan dat doel. Ik heb anderhalve week de tijd genomen om (tussen de bedrijven door) mijn doelen te stellen, feedback te vragen, mijn gewoontes in kaart te brengen, te bedenken hoe ik dat sporten zou aanpakken en andere praktische zaken zou aanvliegen.

Maandag 23 januari – vaste gewoontes

Ik heb ze in kaart gebracht. De 1e is opstaan. Ik ben een snoozer, ik blijf net zo lang op snooze drukken en tegen mijn dame aanliggen tot ik haar of mezelf in de weg lig.

Vanochtend gaat de wekker en ik sta direct naast mijn bed. Na de workout ga ik rennen. Van de trainingen die je in de helweek doet, moeten er twee het liefst zo zwaar zijn dat het pijn doet. Ik gooi gelijk de beuk erin en tachtig minuten later strompel ik gesloopt ons huis weer binnen. Leuk hoor, zo’n Helweek, maar ik zou er geen gewoonte van maken. Met een glas water kijk ik het ochtendjournaal. Dat doe ik altijd. O ja, geen TV, was ik even vergeten. De rest gaat vanzelf en ik ben mijn beste ik, totdat mijn lijf alarm slaat over het tot dan toe ontbrekende ontbijt. Daar word ik narrig van maar gelukkig is dit eenvoudig op te lossen: eerder ontbijten. Ik ben als eerste op kantoor, weer een patroon doorbroken. Gedurende de dag betrap ik mezelf er meerdere malen op dat ik bezig ben mijn social media accounts te checken, sommige gewoontes zijn toch wel hardnekkig. Als ik thuiskom ben ik aardig afgedraaid. De avond gaat ontspannen voorbij en voor ik het weet is het 22:00 uur. Bedtijd.

Dinsdag 24 januari: focus en modus

Vandaag staat in het teken van doelgerichtheid en de gemoedstoestanden die daar het beste bij passen. Op een dag heb je diverse activiteiten in diverse rollen. Die activiteiten hebben ieder hun eigen doel en bij elk doel past een gemoedstoestand die voor jou optimaal is. Stel dat je eerst een uur gaat sporten en later een vergadering voorzit. Voor dat sporten zou het kunnen zijn dat je een gemoedstoestand wilt hebben die plezier, kracht en scherpte uitstraalt terwijl je bij het voorzitten van een vergadering juist rust, overwicht en scherpte wilt ervaren. Deze dag is erop gericht dat je bewust bezig bent met de rollen die je vervult en hoe je dat doet.

05:00 uur. Direct uit bed gesprongen, de workout (energiek, doelgericht, “beheerst” agressief) en duurloop gedaan (ontspannen, plezier, rust, fit). Weer nieuws gekeken, die hou ik erin. Coachgesprek (volledig op coachee gericht, alert, positief) gevoerd. Kantoor opgeruimd (oeps! Geen modus voorbereid: opruimen verloopt erbarmelijk traag.) Geluncht met gezin (ontspannen, aandachtig, vrolijk) en daarna klantgesprek gehad (alert, doelgericht, voorbereid, vriendelijk). Verder met opruimen (ging volslagen ruk). Om 18:00 afgemat naar huis. Avond vliegt voorbij.

Woensdag 25 januari: time management

De woensdag gaat over je jaarplan dat teruggebracht moet worden tot dagelijkse to-do-lijsten.

05:00 uur. Stante pede het bed uit en alles in vliegende vaart geregeld. Het sporten verliep lekker, dit was de 2e keer dat ik “kapot” zou gaan tijdens de training en dat is weer gelukt. De intensieve intervaltraining glibbert over een glad parcours, waardoor ik niet de tijden haal die ik wil, maar wel een aardige slapstickimpressie geef. Jammer dat niemand het ziet. Minpuntje: ik heb kou gevat.

Planning en To do-lijstjes: ik kom er (weer) achter dat ik te optimistisch ben als het om mijn eigen planning gaat. De dag verloopt moeizaam. ’s Middags ben ik thuis met de kinderen maar werk wel door, wat niet werkt en zeker niet mijn beste zelf naar boven brengt. ’s Avonds hebben we een feestelijke afsluiting van een project, wat gewoon werken betekent. Mijn compagnon Iwan en ik zijn in vorm. Helaas lig ik noodgedwongen pas om 23 uur op bed. Ik slaap slecht.