top of page

Boeken - de gedreven Erik Bertrand Larssen


Genadeloos - Helweek - Nu!

Erik Bertrand Larssen is een oud Special Forces man die zich na zijn militaire carrière heeft ontwikkeld tot de bekendste mental trainer van Noorwegen. Hij heeft een imposante lijst aan clientèle, van (internationale) politici en ceo’s tot aan topsporters, hij begeleidt ze naar betere prestaties, betere balans enzovoort. De boeken kwamen uit in 2012, 2013 en 2015 en zijn los van elkaar te lezen, maar vormen met elkaar inmiddels iets dat op methode lijkt.

In Genadeloos gaat Larssen vooral in op het stellen van (grote) persoonlijke doelen en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan. Het boek leest prettig weg. Larssen kan putten uit zijn eigen ervaringen in het leger, maar ook daarna, toen hij afstudeerde en voor een bank aan het werk ging. In heldere bewoordingen doet hij technieken uit de doeken die kunnen helpen bij het najagen van je doelen. In het boek worden vele voorbeelden gegeven van Larssen zelf of van de mensen met wie hij in gesprek is geweest. Zijn positieve, krachtige en besliste toon sprak mij erg aan. Dit boekje motiveert je om met jezelf aan het werk te gaan.

Bovendien vormt het een goede voorbereiding op de Helweek, het concept dat hij met het gelijknamige boek introduceerde en in Nederland in 2014 voor een ware hype zorgde. De Helweek is afgeleid van de zware week die bij de Special Forces het einde van de opleiding inluidt. Haal je die week niet, dan krijg je ook je baret niet. Larssen vormde die ervaring om tot een Helweek voor burgers, tijdens welke je elke dag minstens 1 uur sport, om 5 uur opstaat en om 10 uur naar bed gaat, behalve op donderdag want dan blijf je op om de hele nacht door te werken. Dat werken doe je met optimale inzet en met een blij gemoed. Verder drink je geen alcohol en eet je gezond. De tv blijft uit en social media worden tot een minimum beperkt.

Terwijl ik dit schrijf zit ik, zelf midden in mijn Helweek (waarover volgende week meer,) op donderdagnacht om tien over drie, tussen het knikkebollen door dit stukje te schrijven. Ook dit boekje leest prettig weg én geeft je goede handvatten om de Helweek voor te bereiden en uit te voeren. Want behalve de genoemde regels gaat achter deze week een proces schuil van zelfevaluatie, herijking en heruitvinding, wat maakt dat je in één week weer weet hoe je er voorstaat en waar je heen wil.

Het drieluik wordt afgesloten met het boekje Nu! dat over de ontwikkeling van je innerlijke kracht gaat en hoe je jezelf kunt trainen om meer aandachtig in het hier en nu aanwezig te zijn. Dit boekje leest eveneens makkelijk, al vind ik de opzet, doordat Larssen elk hoofdstukje eindigt met een dogmatische, in mijn ogen veel te dwingende zin, best wel irritant.

Dit neemt echter niet weg dat ik in dit drieluik een waardevolle manier voor mensen zie om zichzelf sterker te maken, of zo uw wilt, te resetten.

Al met al kan ik zowel de drie boeken als het doen van een Helweek van harte aanraden!


In het spotlicht