top of page

Goede voornemens? Neem de tijd!


Goede voornemens? Daar doe ik niet aan. Dat slaat toch nergens op? Waarom wachten tot 1 januari? Als je iets wilt veranderen, doe dat dan meteen! Aldus iemand die ik onlangs sprak.

Het is natuurlijk waar. Je hoeft niet te wachten met je goede voornemens tot 1 januari. Je kunt beginnen wanneer je wilt, elke dag weer. Verder juich ik ieder goed voornemen van harte toe. Goede voornemens duiden op zelfreflectie en dat is goed voor je zelfbewustzijn. Verder vind ik dat je je beoogde veranderingen vooral niet meteen moet doorvoeren. Integendeel, neem er de tijd voor.

Wat wil je veranderen? Maak van je voornemen een concreet doel, iets waar je mee uit de voeten kunt.

Positief

Formuleer je voornemen positief. Dus niet “ik wil niet meer roken” want niet is negatief en zorgt dat je de hele dag bezig bent met niet roken. Bovendien kent het onbewuste het woord niet niet, waardoor je onbewuste de hele dag bezig is met (wel) roken. En laat dat onbewuste nu net bijzonder veel invloed hebben op jouw doen en laten.

Binnen eigen controle

Zorg dat jij het zelf kunt bereiken. Als je wilt dat je hond geen onsmakelijke slurpgeluiden terwijl hij zijn ballen likt, dan wens ik je veel succes. De slaagkans van zo’n doel hangt af van de vraag in hoeverre jouw doel ook het doel van de ander is. Houd het dus bij jezelf, vraag je af wat jij kunt doen om geen last meer te hebben van een ander. In geval van de hond zijn er opties genoeg. Bedenk ook dat jouw verandering ten opzichte van andere mensen hun gedrag ook verandert.

Waarneembaar

Hoe weet je dat je je doel bereikt hebt? Maak het meetbaar. Als je een beter gewicht wilt bereiken, bepaal dan hoeveel beter dat gewicht ten opzichte van de huidige situatie moet zijn. Dat maakt het makkelijker te volgen. Als je een doel hebt dat zich niet zo makkelijk laat meten, ga dan na hoe jij zintuiglijk weet dat je het bereikt hebt.

Acceptabel

Zorg dat er niets op jouw doel tegen is. Niet voor jezelf en niet voor je omgeving. Zorg ook dat je positieve effecten van dat wat je nu wilt veranderen, meeneemt in de toekomstige situatie. Als je veel snoept, dan doe je dat omdat je er iets positiefs uit haalt. Hoe krijg je dat ook zonder te snoepen?

Tijdgebonden

Uiteraard is het ook goed te bepalen wanneer je het doel bereikt wilt hebben. Markeer dus een realistisch tijdstip in de toekomst waarop dat gebeurd moet zijn.

Focus

Zo. Je hebt je goede voornemen tot doel omgebouwd. Maak nu een voorstelling van jezelf waarin je de doeltoestand al bereikt hebt. Ga na hoe dit voor je is. Wat gaat er door je heen? Wat levert de nieuwe situatie jou diep van binnen op? Ga nog verder de toekomst in, als je het doel al wat langer hebt bereikt en voel maar eens wat dat voor je betekent, wat dat jou oplevert. Maak dit beeld zo sterk mogelijk, geef het de kleur en helderheid die het volgens jou verdient. Als je denkt dat het beeld niet beter kan, bewaar het dan en roep het elke dag op. Merk maar hoe het je focus versterkt.

Aanpak

Ga naar je doeltoestand en werk terug van het tijdstip waarop je het doel wil hebben bereikt naar het hier en nu. Doe dat in redelijk grote stappen: ga steeds 25% terug in de tijd en bedenk wat er dan geregeld moet zijn, wil je goed op weg zijn naar je doel. Schrijf dat op en ga net zover tot je in het hier en nu bent, met de 1e stap die je nu kunt zetten. De stappen die daarna volgen heb je net opgeschreven. Succes!

Lees ook het stuk van Anne de Jong in haar stuk over goede voornemens en doe er je voordeel mee.

Denk je nu: ja da’s lekker, dat had ik vorige week willen weten, voordat ik begon? Geeft niets, je kunt gewoon opnieuw beginnen.

Lukt het niet in één keer? Geeft niets, wees niet te hard voor jezelf, maar zoek uit hoe het niet lukt en probeer iets anders.

Lukt het echt niet, maar wil je jouw doel absoluut halen? Zoek dan een goede coach.